Akvarellpapper bäst i test – 3 bästa akvarellpappren!

Uppdaterad av: Wilma Oscarsson, 2024-03-17

Akvarellpapper är otroligt viktiga när man målar med vattenfärger och vilket papper man använder gör faktiskt otrolig skillnad i det slutliga resultatet. Det finns en rad olika akvarellpapper att välja mellan, alla med olika gräng, torktider och prislappar. I den här artikeln går vi igenom marknadens 3 bästa akvarellpapper och jämför priser, recensioner, ytstrukturer, tjocklek och kvalitet.

Denna artikel innehåller reklam genom annonslänkar

Akvarellpapper bäst i test

Bäst i test: Canson Montval akvarellpapper

Canson Montval akvarellpapper
Mycket lättarbetat
Perfekt textur
Passar akvarell såväl som akryl och gouache
Tungviktigt
Lite dyrare än akvarellblock

Cansons “Montval” ark är de bästa akvarellpappren på marknaden just nu. Med sin tjocklek på 300 g/m² får man till ordentlig färgblandning i pappret. Faktum är att just det här pappret designades av Gaspard Maillol på 20-talet för att passa akvarell, men fungerar även bra för akryl och gouache.

Vi gillar verkligen strukturen på pappret som är något texturerad. Det gör att färgen fångas upp på ett bra sätt, samtidigt som dess tungvikt gör det lätt att blanda flera färger tillsammans. Mycket lättarbetat och ett resultat utan gula kanter!

Cirka pris per ark:8 kr (ungefär dubbelt så dyrt som akvarellblock)
Pappersvikt:300 g/m²
Storlek:24 x 32 cm

Bästa billiga akvarellpapper: Kreatima ‘Aquarelle Pad’

Kreatima akvarellblock
4.6/5 i snittbetyg
Billigt
Högkvalitativt
Syra- och ligninfritt
Önskar fram- och baksidan något tjockare

Det bästa billiga akvarellpappret är Kretima’s egna block som innehåller 50 ark. Snittpriset per ark blir så lite som 4 kr! Detta låga priset trots tjockleken på 300 g/m² gör att vi verkligen ser det som prisvärt.

Grängen är medel, pappret är kallpressat och dessutom trä-, syra-, och ligninfritt! Kreatima har verkligen inte tummat på kvaliteten här.

På Panduro.com har Kreatima’s “Aquarelle Pad” fått riktigt höga betyg. Här nämner kunder bland annat att det är väldigt tjocka och fina papper för ett lågt pris. Snittbetyget här ligger på 4.6/5 baserat på 30 recensioner.

Cirka pris per ark:4,2 kr (billigt jämfört med andra)
Pappersvikt:300 g/m²
Storlek:210 x 297 mm (A4)

Bästa akvarellblocket: Hahnemühle pocket

Hahnemuhle akvarellblock pocket
Fin pocketdesign
Veganskt
Stadig pärm
Smidigt format
Svårt att komma åt kanten eftersom att det är i bokform

Hahnemühle’s akvarellblock i pocketformat är helt fantastiskt att använda när man inte är hemma och får lite inspiration. Boken innehåller ett kraftigt kallpressat akvarellpapper med en fin gräng gjort på 100% bomull. Ytvikten är 250 g/m² vilket är något lägre än vad vi på HobbyParadiset tycker om. Däremot gör bomullspappret det otroligt roligt att jobba med vattenfärger.

Pappret tillåter verkligen alla typer av akvarelltekniker, vi uppskattar dock mest vått i vått på grund av bomullsmaterialet. Det tillåter otroligt jämna toner och fina färgkombinationer.

Det enda som drar tillbaka betyget är att pocketformatet gör det svårt att komma åt kanterna. Detta är inte ett block för dig som gillar att måla detaljer enda ut i kanterna av pappret!

Cirka pris per ark:12 kr (trippelt så dyrt som billigt akvarellpapper)
Pappersvikt:250 g/m²
Storlek:140 x 210 mm (A5)

Vad är akvarellpapper?

Akvarellpapper är ett tjockt, grovt papper speciellt framtaget för att användas med vattenfärger. Dess tjocklek och struktur absorberar färgen bättre, och förhindrar att pappret buktar eller river sig.

Hur mycket kostar akvarellpapper?

Priset per ark på akvarellpapper ligger på omkring 4 kr till 12 kr. Om man vill köpa en akvarellrulle får man förvänta sig att betala minst några hundralappar, och ett akvarellblock ungefär 200 kr.

Varför använda akvarellpapper?

Ett akvarellpapper har bättre uppsugningsförmåga än vanliga papper vilket gör att pappret inte förstörs när man dränker det i vatten (vilket man ofta gör när man använder vattenfärg). Det har dessutom bättre uppsugningsförmåga än traditionellt papper vilket gör det lättare att få till perfekta färger.

Kan man använda annat än vattenfärger på akvarellpapper?

Ja, även om akvarellpapper är optimerat för vattenfärger, kan det även användas med andra medier som bläck, gouache och akryl, tack vare dess hållbarhet och absorberande egenskaper.

Bästa akvarellpappret

Hur väljer man det bästa akvarellpappret?

Att välja det bästa akvarellpappret är mer än att bara titta på priset, det finns mängder av egenskaper som skiljer ett bra från ett dåligt. Nedan är en lista på kriterier som är viktiga att titta på när man väljer akvarellpapper, dessa inkluderar tjocklek, gräng, format och pris.

  • Tjocklek: Pappret bör vara tjockt för att det inte ska förstöras när man dränker det i vattenfärg. Sikta på minst 200 g/m². Om du använder vått i vått när du målar kan det vara bra med ett ännu tjockare papper, upp mot 400 g/m².
  • Gräng: Grängen är själva ytstrukturen på pappret. Papper med grov gräng har en tydligt yta och man ser att pappret är ojämnt. Det finns två typer av gräng; kallpressat (“cold pressed”), och varmpressat (“hot pressed”). Skillnaden är att kallpressat papper har en skrovlig yta, medan varmpressat har en slät yta.
  • Format: Se till att akvarellpappret kommer i det format du gillar att måla i. Här pratar vi inte om storleken på pappret, snarare om du vill ha det i lösa ark, rullar eller block.
  • Pris: Akvarellpapper ska inte vara för dyrt, vi alla vet hur kladdigt det kan bli när man målar med akvarellfärger. Är du nybörjare och använder många ark varje gång du målar rekommenderar vi ark som kostar omkring 4 kr styck, medan en mer erfaren målare kan köpa de som kostar över 10 kr styck.
Akvarellpapper test

Hur gjorde vi vårt akvarellpapper test?

Vi har scoutat genom internet för att ta fram de bästa akvarellpapperna. Genom vår research och erfarenheter av målande med vattenfärg kom vi fram till vilka egenskaper pappret ska ha, vilket tjocklek som är bäst och vad de borde kosta.

Vi tittade sedan på vilka papper proffsen använder sig av för att få en ännu bättre bild i hur pappren ska vara utformade. Därefter valde vi ut 3 stycken olika papper med diverse egenskaper. Vi läste deras recensioner och produktbeskrivningar för att få en så bra bild som möjligt, och skrev sedan våra egna recensioner.

Källor