Virknål bäst i test – 3 bästa virknålarna!

Virknålar används för att fånga upp garnet i virkhaken och dra det med enkelhet. Dåliga virknålar gör dock att man regelbundet splittrar garnet och inte lyckas fånga upp det i haken ordentligt. I den här artikeln visar vi därför de 3 bästa virknålarna på marknaden och jämför deras kvalitet, material, storlekar och priser.

Denna artikel innehåller reklam genom annonslänkar.

Virknål bäst i test

Bäst i test: Pony ‘Easy grip’ virknål

Easy Grip virknål
Riktigt skönt grepp
15 storlekar
Lättviktiga
Glider lätt över garnet
Svåra att använda med tunna garner

Den bästa virknålen är Pony’s “Easy Grip” med ett helt fantastiskt skönt gummigrepp som verkligen ligger skönt i handen. Med det greppet glider man inte alls, och trots den högkvalitativa utformningen är nålen faktiskt riktigt billig!

Förutom greppet glider själva nålen väldigt lätt över garnet. Det vi gillar här är att de mindre tjocklekarna (Ø2–6 mm) är tillverkade av aluminium, medan de större (Ø7–15 mm) är gjorda av plast. Materialvalet är för att garantera en lättviktig design som är enkla att jobba med.

Virkhakarna är också något vi måste kommentera på – de är djupa och lätta att fånga upp garnet med. Detta gör det dock lite svårare att jobba med tunna garner eftersom att man kan råka fånga upp för mycket.

Bästa virknålsset: Pony virknålar 6 pack

Pony 6-pack virknålar
Djupa gropar som kan fånga upp mycket garn
Sköna att hålla i
Olika färger för de olika storlekarna gör det lätt att skilja på storlekarna
Lätta att jobba med
Passar inte mindre projekt

Det bästa virknålssettet är det här 6-packet från märket Pony. De är tillverkade i högkvalitativt och mycket hållbart aluminium. De är dock något böjbara på grund av aluminiumet som inte så tjock, vi hade föredragit rostfritt stål istället.

På själva nålarna finns en liten perforering för fingrarna som känns mycket skön och gör att man inte glider när man virkar. De ligger mycket skönt i handen, är lättviktiga och därför lätta att jobba med.

Vi på HobbyParadiset tycker Pony’s virknålsset är det mest prisvärda multi-packet på marknaden. Här får man ett brett urval tjocklekar på nålarna vilket gör det lämpligt för alla tänkbara projekt! Vi gillar också att de satt olika färger på nålarna, vilket gör det lätt att se skillnad på storlekarna, smart tänkt!

Hos Panduro.se har “Pony” settet fått överväldigande positiva recensioner och samlat på sig ett snittbetyg på 4.9/5. I sina recensioner nämner kunder att det är bra med olika färger för att ta fram rätt storlek, att de har en djup krok och att de är mångsidiga.

Storlekar i paketet: 2.5, 3, 3.5, 4, 5 och 6 mm

Bästa virknålen av trä: Järbo virknål av björk

Panduro virknål av björk
Högkvalitativt trä
Prisvärd
13 olika tjocklekar
Glider bra över garnet
Finns inte i fysiska butiker

Den bästa virknålen av trä är den här från Järbo som hittas i 13 olika tjocklekar. Den är tillverkad av högkvalitativt ljust björkträ som vi på HobbyParadiset verkligen gillar. Detta naturmaterialet glider smidigt över garnet och är väldigt lätt att arbeta med.

Trots att det är trä virknålen är gjord av är den ändå hyfsat billig och i skrivande stund kostade den precis under 100 kr.

Bästa virknålen

Hur väljer man den bästa virknålen?

Att välja ut den bästa virknålen från det enorma sortiment av av nålar som nästan alla ser likadana ut vid första anblick. Nedan är därför en lista på kriterier som är viktiga inför valet av virknål, dessa inkluderar hög kvalitet, bekväm i handen, rätt storlek, typ och glid över garnet.

  • Hög kvalitet: Välj en virknål i hög kvalitet! Detta innebär egentligen endast hållbarhet, se till att den varken kan böjas eller brytas. Metall-virknålar är de med absolut högst byggkvalitet.
  • Bekväm i handen: Eftersom att man ofta virkar i långa timmar i streck är det viktigt att nålen ligger bekvämt i handen. Se till att greppet känns skönt och mjukt mot handen, vi på HobbyParadiset föredrar de av gummi.
  • Rätt storlek: Se till att välja rätt storlek på din virknål. En tjockare nål ger ett lösare, mer luftigt resultat, medan en tunn nål skapar en fastare och tätare virkning.
  • Olika typer för olika projekt: Det finns olika virknålar utformade för olika typer av projekt. Virknålar med större “ögon” är till exempel mer lämpade för arbete med tjockare garner (såsom sockgarn), medan tunnare nålar med mindre “ögon” är bättre för tunt garn och detaljerat arbete.
  • Glid över garnet: En bra virknål ska låta garnet glida av nålen utan att fastna eller splittra garnet. Metaller som aluminium eller plast är bra material för detta.
Virknålar test

Hur gjordes vårt virknål test?

För att göra vårt test av virknålar utgick vi först och främst från egna erfarenheter – vilka typer av virknålar tycker vi om mest? Vi valde ut 3 modeller som fått riktigt höga betyg av kunderna och läste på om de med hjälp av recensioner och produktbeskrivningar. Utifrån det vi läst satte vi sedan ihop våra egna recensioner och rangordnade de från bäst till sämst.

Källor