Skräddarsax bäst i test – 3 bästa skräddarsaxarna!

Uppdaterad av: Wilma Oscarsson, 2024-03-26

En skräddarsax är ett av de viktigaste verktygen för sömnad och textilarbete. Med en bra skräddarsax får man till exakta snitt i tyget utan att det rivs längs kanterna. Men hur vet man vilken modell man ska välja då? Vi upptäcker i denna artikel de 3 bästa skräddarsaxarna på marknaden och jämför hur de klipper, priser, ergonomi, design och material.

Denna artikel innehåller reklam genom annonslänkar

Skräddarsax bäst i test

  • Bäst i test: Fiskars “Classic” skräddarsax
  • Bäst i helmetall: Panduro skräddarsax
  • Bäst premiumval: Prym Kai

Bäst i test: Fiskars “Classic” skräddarsax

Fiskars Classic skräddarsax
Robust
Ligger bekvämt i handen
Ergonomiskt utformad
Vassa blad

Last updated: 2024-09-19 05:54:01

Den bästa skräddarsaxen är Fiskars “Classic” med en otroligt robust design, skarpa blad och ergonomiska handtag. Det är en av Sveriges mest populära sysaxar av en anledning; både prisvärd och stabil i handen.

Att klippa med den går riktigt smidigt, och bladen (15 cm) är enligt oss helt perfekt längd. Den ligger både stabilt i handen och kan läggas mot bordet medan man klipper. På grund av dess lite tjockare blad håller den dessutom sin skärpa längre än andra saxar.

Hos Panduro har Fiskars “Classic” endast fått positiva recensioner och där samlat på sig ett genomsnittligt omdöme på 5/5. Här skriver kunder att den är stabil och klipper tyger bra.

Bäst i helmetall: Panduro skräddarsax

Panduro skräddarsax
Riktigt högkvalitativ metall
Böjda blad som gör att saxen glider genom tyget
Extra lång (28 cm)
Prisvärd
Kall när man först börjar använda den (på grund av metallen)

Last updated: 2024-09-19 05:54:02

Vi gillar verkligen Panduro’s egna skräddarsax som är tillverkad helt i metall. Den har extra långa blad och saxen mäter 28 cm lång, vilekt är något längre än snittet. Metallen är det som egentligen utmärker den allra mest, den är av otroligt hög kvalitet!

De långa bladen gör det lätt att klippa tyger och klingan är något böjd. Detta gör att tyget glider genom saxens blad på ett sätt som gör det ännu smidigare att klippa.

Bäst premiumval: Prym Kai

Prym “Kai” skräddarsax
Passar både höger- och vänsterhänta
Sylvassa blad
Handslipad
Drar inte i tyget när man klipper
Lite dyr

Det bästa premiumvalet är Prym’s “Kai”, en skräddarsax av hög kvalité som passar professionella skräddare. Bladen är handslipade och gjorda i rostfritt stål vilket gör de sylvassa. Den kan klippa alla typer av textiler utan problem. Linjerna blir både fina och raka utan att dra eller slita sönder tyget.

Prym Kai är den solklara saxen för dig som kräver absolut perfektion. Den fungerar på allt från flera millimiter tjocka till lövtunna textilier. Dessutom passar den både höger- och vänster-hänta!

Vad är en skräddarsax?

En skräddarsax är ett specialdesignat verktyg för skrädderi och sömnad, kännetecknat av sin storlek, kraft och förmåga att skära genom flera lager tyg med precision. Den är tyngre och har större blad än en vanlig sax, vilket gör den mer lämplig för att klippa textiler.

Hur mycket kostar en skräddarsax

En skräddarsax kostar ungefär 400-500 kr. Detta är alltså professionella modeller med riktigt bra kvalitet, det finns billigare modeller runt 200 kr, vilket inte alls håller samma kvalitet.

Vad är skillnaden på en skräddarsax och en vanlig?

Skillnaden mellan en skräddarsax och en vanlig sax ligger i design och användning. En skräddarsax är större, har längre och kraftigare blad samt är utformad för att enkelt kunna klippa igenom tyger. En vanlig sax är mindre, har kortare blad, och är avsedd för mer generell användning, som att klippa papper eller öppna förpackningar.

Bästa skräddarsaxen

Hur väljer man den bästa skräddarsaxen?

Att välja den bästa skräddarsaxen går ut på mer än att bara välja den som ligger skönast i handen. Nedan listar vi de viktigaste sakerna att ha i åtanke när man väljer skräddarsax, dessa inkluderar skärpa, storlek och ergonomi.

  • Skärpa: Det är extremt viktigt att bladen på skräddarsaxen gör rena och exakta snitt utan att slita i eller skada tyget. En bra skräddarsax ska ha ett sylvasst blad som behåller skärpan över tid.
  • Storlek: Se till att skräddarsaxen är stor nog att ge intrycket “robust”. Det underlättar exakt klippande, samt mer kontroll.
  • Ergonomi: Den bästa skräddarsaxen ska vara ergonomiskt utformad. Öglorna för fingrarna ska vara formade efter händerna och vikten ska vara jämt balanserad över hela saxen.
Skräddarsax test

Hur gjorde vi vårt skräddarsax test?

För att kunna genomföra det vårt skräddarsax test så behövde vi ta reda på vad man ska tänka på när man väljer skräddarsax. Vad avgör egentligen om det är en bra skräddarsax? Vi gjorde det genom att läsa på informationssidor om skräddarsaxar, och sedan olika kundrecensioner. Vi frågade även nära och kära vad dem tyckte va viktigt med en skräddarsax och vilka saxar de har testat. Sedan jämförde vi ett dussin olika skräddarsaxar, och vägde deras plus och minus mot varandra. För att till sist kunna rangordna de 3 bästa skräddarsaxarna.

Källor