Akvarellpenslar finns i en mängd olika utföranden, med syntetiskt hår, en mix eller helt naturligt (så kallade djurhårspenslar). Det gör valet av akvarellpenslar svårt, och därför ska vi i den här artikeln utforska marknadens 3 bästa akvarellpenslar. Vi har tagit med penslar för olika ändamål, i olika material och jämfört deras förmågor, utformningar, priser och färg-upptagning.
Denna artikel innehåller reklam genom annonslänkar
Akvarellpensel bäst i test
- Bästa syntetshårspenseln för akvarell: W&N “Quill”
- Bästa djurhårspenseln för akvarell: Raphael ekorrhårspensel
- Bästa akvarellpenseln för kalligrafi: ZIG Kuretake “Wahitsu”
Bästa syntetshårspenseln för akvarell: W&N “Quill”
Den bästa akvarellpenseln med syntetisk borste är Winsor & Newton’s “Quill”. Förutom att den ser otroligt stilren ut är den också välbyggd. Skaftet är av skön plast som ligger bra i handen, samtidigt är den framtung vilket gör den behaglig att måla med. Värt att notera är att de större penslarna i serien är tillverkade i trä.
Det vi gillar allra mest med penseln är den fantastiska absorberingsförmågan. Alltså den får till en upptagning av vatten och färg i samma klass som en mårdhårspensel, trots att den är helt syntetisk! Vi förstår vad de menar när de säger att den tagits fram av konstnärer, det märks!
De finns i 7 olika former, alla med en helt fantastisk spänst och med samma grymma färgupptagning. En riktigt, riktigt stor tumme upp från oss på HobbyParadiset!
Bästa djurhårspenseln för akvarell: Raphael ekorrhårspensel
Den bästa djurhårspenseln för akvarellfärger är Raphael’s ekorrhårspensel med en helt fantastisk kvalitet. Skaftet är byggt i fint trä och den ligger riktigt skönt i handen. Modellen finns förstås i mängder av storlekar, inte bara den stora vi har på bilden.
Penseln ger en ordentlig spänst när man drar den längs pappret och håller färgen helt fantastiskt! Den flyter verkligen över pappret och ger en fin täckning färg. Vi på HobbyParadiset tycker till och med denna är bättre än många mårdhårspenslar!
Den enda nackdelen vi ser med Raphael’s ekorrhårspensel är priset. De stora storlekarna kostade i skrivande stund så mycket som 700 kr, medan de mindre började på ungefär 200 kr. Men det är förväntat ändå, i och med att det är en djurhårspensel.
Bästa akvarellpenseln för kalligrafi: ZIG Kuretake “Wahitsu”
Den bästa akvarellpenseln för kalligrafi är ZIG Kuretake’s “Wahitsu” med en riktigt skön pennfattning. Vi gillar verkligen det japanska märket ZIG Kuretake och vi har bland annat gett deras akvarellfärg mycket högt betyg tidigare.
“Wahitsu” ger en klassisk japansk look och är otroligt vackert utformad. Hängaren på baksidan ger vi de också ett plus i kanten för – då kan man visa upp den snygga designen när den inte används! Penseln erbjuder i övrigt en spets av högsta kvalitet som är tillverkad på en blandning av get- och hästhår. Den ger riktigt mjuka och följsamma linjer och lämpar sig helt perfekt för kalligrafi!
Vi gillar verkligen allt med den förutom priset. I skrivande stund kostade denna lilla (en av de minsta storlekarna) hela 249 kr, men det är väl något man får förvänta sig med naturhårspenslar nu för tiden…
Vad är en akvarellpensel?
En akvarellpensel är en pensel specifikt designad för att måla med akvarellfärger, kännetecknad av sin förmåga att hålla en stor mängd vatten och färg för att skapa mjuka, flytande effekter.
Vad är skillnaden mellan akvarellpenslar och andra penslar?
Skillnaden mellan akvarellpenslar och andra penslar ligger i penselhårens mjukhet och absorberingsförmåga. Akvarellpenslar är designade för att hantera den vattenbaserade akvarellfärgens natur, medan andra penslar kan vara hårdare eller designade för tjockare färger.
Varför är akvarellpenslar så stora?
Akvarellpenslar är stora för att kunna hålla mer vatten och färg, det gör att man inte behöver fylla på färg lika ofta.
Hur mycket kostar en akvarellpensel?
En akvarellpensel kostar mellan 50 kr och 400 kr. Man behöver dock inte ha det dyraste alternativet, det finns många väldigt underskattade penslar för en schysst peng.
Hur väljer man den bästa akvarellpenseln?
Om man inte har erfarenheter av olika penslar kan det vara svårt att välja ut den bästa akvarellpenseln. Nedan är en punktlista på kriterier som är viktiga när man väljer pensel för akvarellfärg, dessa inkluderar borsten, kvalitet, formen och syntet eller inte.
- Borsten: Det absolut viktigaste att titta på när det kommer till akvarellpenslar är att de ska ha ordentlig uppsugningsförmåga. Den ska kunna hålla en stor mängd vatten och färg, samtidigt som den ska vara bra på att hålla kvar mycket färg i spetsen. Detta gör inte bara att man får ut större mängder färg på en gång, utan också att man kan måla under en längre tid utan att behöva fylla på med mer färg.
- Kvalitet: Det är såklart även viktigt att akvarellpenseln är av hög byggkvalitet. Vi syftar här främst på att borsten inte blir spretig efter ett tag. Dåliga penslar har också en tendens att tappa formen vilket i sin tur ger ojämn spridning av färgen.
- Formen: Formen på penseln spelar faktiskt större roll än man kan tro. Se till att den är formad för de målningar du vill göra. Ska du fylla stora ytor åt gången? Välj en stor pensel med väldigt rund form – dessa fångar upp mest färg. Ska du måla små detaljer? Välj en akvarellpensel med tunn spets.
Hur gjorde vi vårt akvarellpensel test?
För att genomföra det här testet behövde vi samla på oss så mycket information vi kunde om akvarellpenslar. Vad som avgör en bra pensel, vilken form av spets ska man ha för vilken teknik, vilka prisklasser finns det och mycket, mycket mer. Vi utgick därefter även från våra egna erfarenheter och valde ut de 3 penslar som fått högst kundbetyg.
Vi jämförde då de olika penslarnas betyg, egenskaper, priser, för att väga deras plus och minus mot varandra. Bland annat utifrån det vi läst i andras recensioner och produktbeskrivningarna satte vi slutligen ihop egna recensioner om alla penslarna.
Källor
- https://penstore.se/winsor-newton/professional-pensel-quill-medium
- https://penstore.se/zig-kuretake/pensel-wahitsu-small-no8
- https://penstore.se/raphael/ekorrhårspensel-spetsig-mopp-803-st-6
Jag är en hobby-entusiast enda ner i ryggmärgen och har hållt på med alla typer av småpyssel sedan barnsben. Till en början ritade jag bara, men det gick snabbt över till att pyssla ihop egna dockhus.
Nu i vuxen ålder ägnar jag mig mest åt att måla och att scrapbooka. Men mina många år av pysslande gör att jag kan lite om allting. Därför är jag skribent här – så jag kan dela med mig!