Är du på jakt efter en enkel symaskin som inte krånglar varje gång du tar fram den? Då har du kommit till helt rätt ställe! Det är otroligt frustrerande när symaskinen kör fast eller inte gör som man vill. Därför har vi gjort den här bäst i test listan för enkla symaskiner.
Symaskinen fick sitt genombrott på 1800-talet och har sedan där efter blivit en mycket populär uppfinning som används dagligen över hela världen. En symaskin är praktisk att ha hemma när man behöver laga trasiga kläder, gardiner eller andra textiler. På så sätt slipper man också att slänga kläderna och bidrar till ett mer hållbart samhälle.
För många är brodering och sömnad en hobby och att ha en ordentlig symaskin kan därför vara avgörande för att kreativiteten ska få flöda utan avbrott. Det finns olika typer av symaskiner som används till olika arbetsområden. Till exempel coverlock och overlock som är lite mer avancerade och används vid specifika tillfällen. När man syr är det viktigt att ha en bra skräddarsax, en sax som är vass och klipper rakt igenom tyget.
*Denna artikel innehåller reklam genom annonslänkar för rito.se
Enkel symaskin bäst i test
Brother symaskin FS40ZW
På en första plats landar den här otroliga symaskinen ifrån Brother. Det här är innovativa kvalitetssymaskiner som kommer med flera smarta funktioner. Med FS40ZW behöver du inte använda en fotpedal eftersom att symaskinen har en start/stop funktion.
Den här symaskinen har alla funktioner man behöver plus några till. Funktioner som inställning av nålpostion, automatisk häftfunktion och 1-stegs knapphålsfunktion är bara en början, den har även 40 stycken sömnprogram (inklusive overlock sömmar). Med den här symaskinen så får du allt som du behöver, i och med den enorma mängden funktioner som den är packad med.
Den här symaskinen rekommenderar vi till den entusiastiska hobbyisten som vill ta sitt sömmande till en ny nivå.
Veritas “Niki” symaskin
På en andra plats hitta vi den här symaskinen ifrån Veritas, som är en suverän “all around” symaskin som fungerar till de mesta mindre arbeten.
Den här symaskinen har 23 olika sömnprogram som enkelt går att justera med hjälp av en ratt. Den har allt från stretchsömmar till stabila brukssömmar. Den här maskinen kan sy igenom alla typer av tyg den kan även sy igenom flera lager av tyg. Tack vare den kraftfulla motorn.
Veritas Niki har ett väldigt brett arbetsområde och kan användas till det mesta. Därför är den perfekt för dig som jobbar med flera tekniker.
Singer symaskin “Simple”
På tredje platsen kommer den här symaskinen ifrån Singer. Det här är ett bra val för nybörjare eftersom att den är användarvänlig och lätt att förstå sig på. Men det betyder inte att den saknar funktioner. Singer Simple erbjuder 23 olika sömmar, 1 4-stegs knappnål, friarm och justerbar stygnländ och stygnbredd.
Singer Simple har en väldigt simple design med 2 rattar som du justerar sömmar och stygnlängden med. Den har en matt gul färg med vita detaljer. Väldigt stilren.
Singers symaskin är lätt att använda och håller en bra kvalitet, en riktigt bra nybörjarmaskin helt enkelt. Singer Simple är väldigt tystgående.
Vanliga frågor
Hur mycket kostar en symaskin?
Priset på symaskiner varierar beroende på vilken typ av symaskin det är. En vanlig symaskin enkel symaskin kan kosta runt 1300 till 2500kr. Medans de mer avancerade “proffs” varianterna kan gå upp emot 10 000. Men så mycket behöver man vekligen inte lägga på en symaskin om man bara är en hobbyist.
Behöver en symaskin service?
Ja generellt så ska man serva sin symaskin vart femte år. Men det beror ju såklart helt på hur mycket du syr och hur bra du sköter om din symaskin.
Hur hittar man den bästa enkla symaskinen?
Kvalitet
- Det kan vara skönt att ha en maskin som är enkel att byta tråd på.
- Du bör även tänka på livslängden på symaskinen. Kolla på recensioner på produkten och jämför med andra.
Funktioner
- Om man är ny till symaskinen så kan det vara förvirrande med alla funktioner och inställningar. Därför kan det vara smart att välja en lite enklare variant som inte har alla de här avancerade extra funktionerna. Men ändå har allt man behöver.
Hur gjorde vi vårt test av enkla symaskiner?
Målet med det här testet vara att ta fram en enkel symaskin bäst i test. Vi ville hitta 3 stycken symaskiner som är enkla att använda, som inte strular och som inte är lika komplicerade som ett rymdskepp.
Det vi började med var att samla på oss information om symaskiner. Vi kollade bland annat vilken typ av symaskin som vanliga hobbyister använder och varför. Vi kollade även upp vad proffsen syr med, för att få en större förståelse. Sedan så jämförde vi “hobby” mot “proffs symaskinen för att se skillnaden på dem två varianterna. Nu kunde vi välja ut ett dussin produkter och jämföra dessa mot våra kriterier. Vi läste också kundrecensioner, där kunde vi se vad den “vanliga” användaren tyckte om produkterna.
På det här sättet kunde vi ta fram enkel symaskin bäst i test listan och rangordna 3st modeller.
Källor
- https://rito.se/elektroniska-symaskiner/22791-brother-symaskin-fs40zw-vit-4977766786843.html
- https://rito.se/mekaniska-symaskiner/35583-veritas-niki-symaskin-7640105923403.html
- https://rito.se/mekaniska-symaskiner/26051-singer-symaskin-simple-3223-gul-7393033096137.html
- https://www.pexels.com/photo/closeup-photography-of-presser-foot-of-sewing-machine-821735/
- https://www.pexels.com/photo/white-sewing-machine-clothes-iron-and-scissors-1148963/
- https://www.pexels.com/photo/person-sewing-2249290/
Jag är en hobby-entusiast enda ner i ryggmärgen och har hållt på med alla typer av småpyssel sedan barnsben. Till en början ritade jag bara, men det gick snabbt över till att pyssla ihop egna dockhus.
Nu i vuxen ålder ägnar jag mig mest åt att måla och att scrapbooka. Men mina många år av pysslande gör att jag kan lite om allting. Därför är jag skribent här – så jag kan dela med mig!